Området

Bästa tänkbara västläge vid trevliga Mellanbergsparken
Hägerstensåsen ligger cirka sju kilometer sydväst om Stockholm och sträcker sig bort mot Mälaren. Stadsdelen gränsar till Hägersten, Midsommarkransen, Västberga, Solberga, och Västertorp. Hägerstensåsen är belägen på en ås vilket innebär att stora delar av området ligger mer än 50 meter över havet.
Bergsparken har ett trevligt läge på Hägerstensåsens västra sida, i direkt anslutning till både park och kommunikation. Utanför de nybyggda husen ligger den välskötta Mellanbergsparken med strövområden, parklek, bollplan och utomhusbad. Här kan man kombinera ett aktivt och tryggt familjeliv med vacker solnedgång i väster.

Historik – Bellmans syster bodde i Hägerstensåsen

Hägerstensåsen är ett uppvuxet område med bebyggelse i klassisk 1950-talsstil. En kort promenad från Bergsparken ligger Hägerstens gård, som blev grunden till hela Hägerstensåsen. Gården byggdes 1770 och har haft en mängd olika ägare, bland andra Carl Michael Bellmans syster. Efter att ha varit hembjuden till systern en kväll skaldade Bellman om festen och Hägersten.

I slutet av 1940-talet byggdes sedan de flesta av de klassiska smalhusen och punkthusen, som gett området dess välkända femtiotalsarkitektur.

Hägersten har präglats starkt av det gamla storbolaget Olsson & Rosenlund. I slutet av 1800-talet köpte de så gott som all mark här, med en rad torp som ingick. Här fanns sågverk, tegelbruk och hyvleri liksom en panncentral och smedja. Under företagets storhetstid på 1930- och 1940-talen, bad de kommunen ta fram en stadsplan för att bostäder skulle kunna byggas åt arbetarna. Husen som byggdes lade därmed grunden för det som idag är Hägerstens villaområde. Turligt nog sparades ett brett bälte av natur- och skogsmark och idag utgör det en naturlig gräns till omkringliggande stadsdelar.

Under 1940-talet ändrades stadsplanen och man hämtade inspiration från utlandet. Bland annat lockades man av tanken på att samla alla invånare kring en naturlig samlingsplats, nuvarande Riksdalertorget. Ett posthus byggdes vid samma tid.

Fritid – Här är det lätt att leva ett liv i rörelse

Alldeles i närheten finns Hägerstensbadet, en utomhusbassäng för varma sommardagar. Tar du hellre ett dopp i Mälaren har du Mälarhöjdsbadet med en 400 meter lång strand på cykelavstånd. För den riktiga cykelentusiasten finns även Cykelspåret som är anlagt av Cykelfrämjandet. Cykelspåret följer Sveriges kuster och ger en fridfull naturupplevelse.

Bergsparken, som ligger utefter Personnevägen, ger dig möjlighet att knyta an till sagans värld, bland annat genom Teaterparken som ligger i det långsmala grönområdet i de östra delarna av Hägerstensåsen. Här finns en klassisk amfiteater där sommaruppsättningarna ger dig avkoppling från vardagens bestyr.
Service & Kommunikationer – Utmärkta kommunikationer och närhet till allt

Stockholm city nås på bara 15 minuter. Tunnelbanan ligger på 100 meters avstånd (!). Med bil tar du dig snabbt in och ut via påfart 153 till E4/E20 direkt från Personnevägen och vidare till Stockholm citys stora utbud.

Hägerstensåsens centrum ligger nära tillhands. Här hittar du bland annat ICA, ATG-ombud, TV-bekanta Åsens krog, pizzeria och en grekisk restaurang. I närliggande Västertorps centrum finns även övrig service såsom blomsteraffär, tobak med spel, konditorier, frisörer samt bank med tillgång till bankomat.

Hägerstensåsens skola (f–6) ligger alldeles intill Bergsparken. I skolans lokaler finns även förskola. Det finns ett bra utbud av kommunala och enskilt drivna skolor i Hägerstens stadsdelsnämnd som också erbjuder fritidshem och fritidsklubbar för barn och ungdomar i området. På sommaren kan barnen även gå på kollo i Hägersten.

Hägerstensåsens skola ligger på kort promenadavstånd, endast uppför gångstigen mot Sedelvägen och till vänster.